Som dyreejer ved jeg selv hvor vigtigt det er at finde den rette vejleder og træner, som kan guide en i samarbejdet med ens kæledyr. Det er derfor vigtigt at blive klog på hvilke metoder der anvendes hos ens udvalgte træner.

Jeg benytter mig af belønningsbaserede træningsmetoder fra de indlæringspsykologiske principper, også kaldet positiv træning. Hos mig foregår træningen helt på dyrets præmisser, dvs. jeg tager altid hensyn til dyrenes individualitet (alder, race, tidligere træning mv.), da ingen er ens. Jeg tager udgangspunkt i hvad man som ejer selv ønsker at opnå i træningen med sit kæledyr og forventer ikke mere eller mindre.

Træningsteknikkerne

Videnskabeligt set er der fire forskellige metoder man kan anvende i træningen af dyr. Disse er nævnt i billedet forneden til venstre, kaldet "De 4 operante procedurer."
Ud af de fire metoder benytter jeg mig af positiv forstærkning. Positiv forstærkning indebærer, at jeg fokuserer på hvad kæledyret tilbyder mig og giver den en ønskværdig belønning, som f.eks. en godbid, når den udfører det jeg ønsker at se. Dvs. jeg fokuserer på at kæledyret ønsker at samarbejde med mig og at den "gætter" hvad den skal gøre. Gætter den rigtigt opnår den en lækker belønning. Gætter den forkert sker der ingenting! Dvs. jeg ignorere og venter på den får lyst til at prøve igen.

Når vi træner vores kæledyr har vi altid et mål vi ønsker at nå i en ny øvelse. Målet er slutresultatet for denne øvelse. For at opnå dette mål anvender jeg et træningsprincip kaldet shaping, hvor alle små fremskridt kæledyret opnår belønnes. Dvs. jeg starter altid ud med at gøre træningen nem for kæledyret, og efterhånden som den fanger ideen kræver jeg lidt mere for hver belønning. På denne måde sikrer jeg mig, at kæledyret er med på hvad jeg ønsker og føler den opnår succes.

Fokus på samarbejde og succes gør træningen god, inspirerende og ikke mindst sjov for begge parter!